Viisumi

Yleistä tietoa viisumeista

Useassa maassa tarvitaan passia ja viisumia pitempiaikaiseen oleskeluun sekä opiskeluun. Tältä sivulta löydät hakuohjeet opiskelijaviisumin saamiseksi Thaimaassa, Kiinassa ja Indonesiassa.

Opiskelijan tulee huomioida, että viisumikäytännöt vaihtelevat maittain ja joskus jopa virkailijoittain. AE kehottaa hoitamaan viisumiasiat ennen matkaan lähtöä ja tarvittaessa myöhemmin päivittämään/jatkamaan viisumin kestoa vaihtokohteessa, jossa käytännöt tulevat tutuksi. Saatuasi viisumin suurlähetystöstä muista tarkistaa sen oikeellisuus. Tarkista myös lentokentiltä tai virastoista saatavien leimojen päivämäärät ym. yksityiskohdat viisumia jatkettaessa. Jos oleskelet maassa yli viisumisi salliman päivämäärän, voit joutua maksamaan päiväkohtaisia sakkoja laittomasta maassa olosta.

AE suosittelee ottamaan yhteyttä kaikissa poikkeustapauksissa kohdemaan suurlähetystöön, sillä viisumikäytännöt ovat usein tapauskohtaisia ja saattavat muuttua tiuhaan. Suurlähetystöt auttavat kaikissa asioissa englanninkielellä.

Tarkista aina viimeisin tieto viisuminhakuun suurlähetystöstä ja myös suurlähetystön aukioloajat niiden nettisivuilta tai soittamalla (suurlähetystöt noudattavat edustamansa maan sekä Suomen juhlapyhiä). Opiskelijan on hyvä seurata kansainvälisiä uutisia sekä tarkastaa Suomen Ulkoministeriön matkustustiedotteet vaihtokohteesta ennen matkaa UM:n nettisivuilta.

Opiskelijaviisumia hankkiessa kannattaa lisäksi huomioida, että opiskelijaviisumi oikeuttaa sinut ainoastaan opiskeluun kohdemaassa. Vastaavasti turistiviisumi oikeuttaa lomailemiseen, työviisumi työntekoon jne.

Hoitaessasi viisumin hakemisen postitse, huomaathan liittää siihen huolellisesti täytetyn viisumihakemuksen ja passisi lisäksi kaikki vaaditut liitteet. Liitä mukaan myös palautuskuori tarpeellisella määrällä postimerkkejä. Ollaksesi varma kirjeen perillemenosta, huomaathan, että palautuskuoressa tulee olla osoite, johon vastaanottaja on postin järjestelmissä rekisteröity kirjoilla olevaksi tai vaihtoehtoisesi tulee käyttää C/O -käytäntöä. Eli jos osoitat kuoren esimerkiksi vanhempiesi osoitteeseen, huomaathan siirtää kirjoilla olosi vanhempiesi luokse tai ilmoittaa vanhempiesi osoitteen kakkososoitteeksesi postin järjestelmään. Jos et halua itsellesi toista osoitetta ja tarve on vain yksittäisille kirjeille, C/O -käytäntö on hyvä vaihtoehto. C/O:lla ilmoitetaan postille mihin osoitteeseen postilähetys on toimitettava, jotta se tavoittaa oikean vastaanottajan silloin kun vastaanottajalla ei ole omaa postiosoitetta paikassa, johon hän haluaa lähetykset toimitettavan.

Pohjoismaissa on totuttu vaivattomiin rajanylityksiin ja nykyään EU:n myötä suuressa osassa muutakin Eurooppaa maasta toiseen siirtyminen on helppoa. Tästä näkökulmasta Aasian maiden viisumiasiat voivat tuntua hiukan mutkikkailta, mutta toisaalta suomalaisella esimerkiksi Indonesiaan viisumin saaminen on helpompaa kuin lähestulkoon missään muualla päin maailmaa. Viisumin hakeminen on osa vaihtovalmisteluja.

Passi ja viisumi, Thaimaa

Suomen kansalaiset saavat vierailla Thaimaassa ilman viisumia turisteina maksimissaan 30 päivää. Passin tulee olla viisumivapaan matkan ajan voimassa. Maahantulolomake täytetään lentokoneessa matkalla Thaimaahan. Pidempien yhtäjaksoisten vierailujen ajaksi tarvitaan viisumi Thaimaan suurlähetystöstä Helsingistä. Jos matka on pidempi kuin 30 päivää, passin tulee olla voimassa vähintään kuusi kuukautta Thaimaahan saapumisen jälkeen. Turistiviisumilla työskentely tai opiskelu on laitonta.

Opiskelijaviisumin hakuohjeet – Thaimaa

Kaikkien Thaimaassa opiskelevien (sekä vaihtarit että tutkinto-opiskelijat) tulee hakea opiskelijaviisumia ennen opiskeluiden alkua. Tarkistathan viimeisimmät tiedot ennen viisumin hakua Royal Thai Embassystä (Thaimaan suurlähetystö Suomessa), josta saat myös hakulomakkeet ja lisätiedot hakumenettelyyn.

Opiskelijaviisumi Thaimaahan on tyyppiä ei-maahanmuuttaja (Non-Immigrant Visa ”ED”). Viisumi kannattaa hakea Suomesta ennen vaihdon alkamista heti hyväksymiskirjeen saatuasi. Thaimaassa viisumikäytännöt muuttuvat tiuhaan, joten asiaa ei kannata jättää viimeisille päiville.

Hakemuksessa vaadittavat asiakirjat:

1) Passi, jossa on vähintään yksi tyhjä sivu viisumia varten (passin tulee olla Thaimaahan astumisen jälkeen voimassa vähintään kuusi kuukautta. Huomioithan tämän lähettäessäsi vaihtohakemustasi.)
2) Kopio passin etusivusta
3) Täytetty hakemus
4) Kaksi värillistä passikuvaa, 3,5 x 4,5 cm
5) Kopio lentolipusta tai elektronisesta lipusta
6) AE:lta lähetetty vastaanottavan yliopiston alkuperäinen hyväksymiskirje. PSU:n osalta myös thainkielinen visa request document.
7) Todistus omasta korkeakoulustasi (alkuperäinen allekirjoitettu versio englanniksi) tai valmistuneilta aidoksi todennettu jäljennös tutkintotodistuksesta. Todistuksesta tulee ilmetä, että olet lähdössä vaihto-opiskelijaksi Thaimaahan. (Aikaisemmin suurlähetystö on pyytänyt liitteeksi suosituskirjeen korkeakoululta. Tässä esimerkki suosituskirjeestä. Suosituskirje on vapaamuotoinen ja voi poiketa huomattavasti esimerkistämme.)

Anoessasi viisumia asioimalla henkilökohtaisesti lähetystössä käsittelyaika on noin neljä arkipäivää.

Jos haluat lähettää hakemuksen postissa, lähetä kuori kirjattuna kirjeenä ja liitä myös palautuspostimaksut varsinaisen kuoren sisällä olevaan palautuskuoreen (myös kirjattu kirje). Lähetystö ei ota vastuuta hävinneistä lähetyksistä, jos ne eivät ole rekisteröityjä. Jos anot viisumia postitse, käsittelyaika on 7 arkipäivää kirjeen saapumisesta.

Viisumia voi anoa aikaisintaan kaksi kuukautta ennen matkan alkamista.

Viisumin hinta määräytyy viisumin voimassaoloajan perusteella seuraavasti:

  • Ei-maahanmuuttaja, 3 kk tai alle, 1 maahantulo (single entry), 55 euroa
  • Ei-maahanmuuttaja, 3 kk – 12 kk, useita maahantuloja (multiple entry), 130 euroa

Viisumin voimassaoloaika määräytyy virallisessa hyväksymiskirjeessä määriteltyyn opiskeluaikaan (saattaa olla pidempi kuin varsinainen lukukauden kesto).

Huomioitavaa 3 – 12 kk viisumissa on myös se, että se on voimassa aluksi ainoastaan 90 päivää, jonka jälkeen Thaimaan viranomaiset haluavat varmistaa, että olet todella tullut opiskelemaan Thaimaahan. Tämän 90 päivän kohdalla opiskelijan tuleekin hankkia omasta vaihtoyliopistostaan dokumentit opiskeluiden jatkumisen todistamiseksi ja esittää ne viranomaisille Bangkokissa tai paikallisessa Immigration Bureaussa, jolloin viisumin voimassaolo taas pitenee 90 päivällä tiettyä maksua vastaan. Kyseinen toimenpide tulee toistaa uudestaan aina jokaisen 90 päivän oleskelun kohdalla. Toimenpide voidaan hoitaa Imigration Officessa seitsemän päivää ennen viisumin umpeutumista. Jos myöhästyt tästä, myöhästymiskulu on noin 5000 THB (120 €). Viisumin vaihtoehtoinen uusimistapa on ollut vierailu jossakin toisessa maassa 90 päivän aikana. Tätä vaihtoehtoa ei kuitenkaan virallisesti ole esitelty suurlähetystön ohjeissa.

Jos opiskelija aikoo jäädä Thaimaahan opiskelujen jälkeen, AE kehottaa ajoittamaan mahdolliset naapurimaissa vierailut opiskelujen jälkeiseen ajankohtaan.

Yhden maahantulon salliva viisumi tulee käyttää (eli saapua maahan) 90 päivän sisällä viisumin myöntämisestä. Useamman maahantulon viisumi tulee käyttää vuoden sisällä viisumin myöntämisestä. Saapumisen yhteydessä maahantuloviranomaiset leimaavat passiisi päivämäärän, johon asti voit olla Thaimaassa perustuen viisumiisi.

Viisumin voi maksaa ainoastaan käteisellä joko lähetystössä tai laittamalla lähetettävään kuoreen tarvittava rahamäärä.

Thaimaan suurlähetystö on avoinna maanantaista perjantaihin. Viisumi- sekä konsulaattiasioiden vastaanotto kello 9.00-12.00 välisenä aikana. Kello 12.00-13.00 on lounastauko. Puhelintiedustelu on avoinna kello 13.00-16.30. (puh. 09 6122 6412).

Thaimaan suurlähetystön osoite: Royal Thai Embassy, Eteläesplanadi 22 C, 00130 Helsinki.

Thaimaassa viisumiasioita hoidetaan Immigration Officessa Bangkokissa (Soi Buan Phlu, off South Sathorn Road, Bangkok 10120 , Tel: (662) 287-3101-10), Phuketissa (482 Phuket Road, A.Muang, Phuket 83000, Tel: (66) 076 221 905 tai jossakin muussa Imigration Officessa. Näissä toimistoissa ei kuitenkaan voi hankkia uutta viisumia vaan pelkästään jatkaa vanhaa. Uusi viisumi tulee aina hankkia jostain Thaimaan suurlähetystöstä Thaimaan ulkopuolelta. Helpoimmin tämä hoituu Suomessa, mutta osa opiskelijoista on hankkinut viisumin esim. Singaporesta tai Malesiasta.

Olemassa olevaan yhden maahantulon viisumiin voi myös hakea uuden maahanpääsyn Immigration Officesta Bangkokissa, Phuketissa tai jossakin muussa kaupungissa. Uuden maahanpääsyn hinta on noin 40 EUR, mikä tulee tarkastaa viisumia päivitettäessä. Myös paikallinen korkeakoulun henkilökunta auttaa kaikissa viisumiin tulevissa kysymyksissä vastaanottavassa korkeakoulussa.

Ohessa myös esimerkinomaisesti täytetty viisumihakemus. Hakiessasi 3-12 kk Multiple entry -viisumia, maahantulojen määräksi voi merkitä ”Multiple” tai ”M”.

Jos sinulla ei ole tiedossa tulevaa osoitettasi Thaimaassa, voit laittaa ”Proposed address in Thailand” -kohtaan jonkun tunnetun hotellin tiedot kohteessa. Kontaktihenkilöksi Thaimaassa voit merkata kohdeyliopistosi yhteyshenkilön. Hänen yhteystietonsa löytyvät sivuiltamme.

Viisumia haettaessa kannattaa myös huomioida, että opiskelijaviisumi ei ole tarkoitettu helpottamaan pääsyä Thaimaahan lomailemaan pitkäkestoisesti. Viranomaiset edellyttävätkin osallistumista vähintään kolmelle kurssille per lukukausi opiskelijaviisumin ylläpitämiseksi. Valitessasi neljä kurssia liikut asian suhteen turvallisemmalla puolella.

Passi ja viisumi – Kiina

Suomen kansalaiset tarvitsevat Kiinaan viisumin, joka myönnetään Kiinan suurlähetystöstä. Tarkistathan ennen viisumin hakua viimeisimmät tiedot sekä hinnaston Kiinan suurlähetystöstä, josta saat myös viisuminhakulomakkeen. Opiskelijan tulee hakea opiskelijaviisumia.

Hakemuksessa vaadittavat asiakirjat:

1) Täytetty hakemus
2) Yksi värillinen passikuva hakemukseen kiinnitettynä
3) Voimassa oleva passi, joka on voimassa vähintään 6 kk ja jossa on vähintään kolme tyhjää sivua jäljellä sekä kopio passin tietosivusta
4) Kopiot lentolipuista
5) Alkuperäinen hyväksymiskirje ja JW-202 lomake (sekä kopiot molemmista dokumenteista)

Viisumin voi maksaa ainoastaan käteisellä. Yhteen maahantuloon (single entry) oikeuttavan viisumin hinta on 60 euroa. Jos opiskelija haluaa matkustaa ulkomaille opiskelijavaihdon aikana, hänen tulee hakea uuteen maahantuloon oikeuttavaa lupaa paikallisilta viranomaisilta yliopistolta saatujen ohjeiden mukaan tai hakea kokonaan uutta viisumia kohdemaasta. Matkustamista muihin maihin kannattaa myös harkita ennen ja jälkeen opiskelijavaihdon, jotta välttää ylimääräiset viisumihakemukset.

Viisumia tulee anoa Kiinan suurlähetystöstä paikan päältä Helsingistä tai vaihtoehtoisesti voit jättää suurlähetystössä vierailun esim. jonkin matkatoimiston edustajalle, joka hoitaa kohtuullista välityspalkkiota vastaan viisuminhankkimisen. Yksi tälläista viisumipalvelua tarjoava yritys on Matkatoimisto Traveller.

Kiinan suurlähetystö on avoinna maanantaista perjantaihin. Viisumi- sekä konsulaattiasioiden vastaanotto kello 9.00-11.30 välisenä aikana. Puhelintiedustelu on avoinna kello 15.00-15.30. (puh. 09 2289 0129). Suurlähetystön osoite on Vanha Kelkkamäki 9, Kulosaari, 00570 Helsinki.

Katso mallia esimerkinomaisesti täytetystä viisumihakemuksesta.

Passi ja viisumi, Indonesia

Indonesian viisumimenettelyyn saat viimeisimmän tiedon Indonesian suurlähetystöstä.

Indonesiaan opiskelijavaihtoon lähtiessäsi tarvitset opiskelijaviisumin. Sinun tulee hakea viisumia Indonesian suurlähetystöstä Helsingistä. Viisumia voi hakea myös muissa maissa sijaitsevista Indonesian suurlähetystöistä (esim. Bangkok, Kuala Lumpur, Singapore). Tämä käytäntö voi tulla kyseeseen, jos et ennätä hakemaan viisumia ennen Suomesta lähtöäsi tai jos lähdet matkaan paljon ennen vaihdon alkua.

Lisäksi suomalaiset voivat myös saada enintään 30 vuorokauden viisumin tietyiltä lentokentiltä, kuten Jakarta tai Denpasar (Bali), ja joistakin satamista maahan saapumisen jälkeen (visa-on-arrival). Visa-on-arrival -viisumia ei virallisesti ole tarkoitettu opiskeluun eikä sitä voi muuttaa toisentyyppiseksi viisumiksi. Visa-on-arrival maksaa noin 35 USD.

Hakuohjeet opiskelijaviisumin saamiseksi – Indonesia

Tarkistathan viimeisimmät tiedot Indonesian suurlähetystöstä ennen viisumin hakua ja myös suurlähetystön aukioloajat niiden nettisivuilta tai soittamalla (suurlähetystöt noudattavat edustamansa maan sekä Suomen juhlapyhiä).

Viisumin tyyppi sekä oleskeluoikeuden pidentäminen

Opiskelijaviisumi Indonesiaan on tyyppiä Social Visit Visa. Indonesian suurlähetystö Helsingissä myöntää opiskelutarkoitukseen yhden maahantulon (single entry) oikeuttavia Social Visit -viisumeita, jotka oikeuttavat 60 päivän oleskeluun Indonesiassa. Viisumi tulee pidentää kohteessa vastaanottavan yliopiston ohjeiden mukaisesti. Viisumia voi pidentää kuukauden kerrallaan ja sen kustannus on ollut noin 30 €. Jos maasta poistuu viisumin voimassaolon aikana, tulee hankkia uusi viisumi esimerkiksi maasta, josta olet takaisin Indonesiaan saapumassa.

Hakemuksessa vaadittavat asiakirjat:
1) Passi, jossa on vähintään yksi tyhjä sivu viisumia varten (passin tulee olla Indonesiaan astumisen jälkeen voimassa vähintään kuusi kuukautta)
2) Kopio passin etusivusta, jossa ilmoitetaan tietosi
3) Täytetty hakemus
4) Kaksi värillistä passikuvaa, 4 x 6 cm
5) Kopio lentolipusta tai elektronisesta lipusta
6) Vastaanottavan yliopiston virallinen hyväksymiskirje (myös skannattu kopio on kelpuutettu)
7 ) Kopio / kuitti maksetusta viisumimaksusta (40 €)

Kopio lentolipusta ja financial statement

Indonesian suurlähetystö on vaatinut opiskelijoilta kopion lentolipusta, jolla opiskelija todistaa poistuvansa Indonesiasta (vaikka tätä ei ole suurlähetystön sivuilla mainittu). Esimerkiksi Bangkok-Helsinki -lennon lippu ei ole tällöin tyypillisesti kelvannut, vaan lennon on tarvinnut olla nimenomaan lippu Indonesiasta esimerkiksi Suomeen tai johonkin viereiseen maahan. Lennon ei ole tarvinnut ajoittua ensimmäisen 60 päivän ajalle, vaan myös vaihto-ohjelman jälkeinen ajankohta on ollut hyväksyttävä. Jos paluuaikataulu on hieman epäselvä, edullisia lentolippuja saa esimerkiksi Air Asialta ja usein niiden päivämääriä pystyy kohtuullista korvausta vastaan muuttamaan. Huomaathan myös, että KILROYlta voi hankkia joustavaehtoisia lentolippuja, joiden päivämäärät ovat muutettavissa vaikka vielä vaihdon aikana.

Maasta poistumisliput vaaditaan tyypillisesti sen takia, jotta viranomaiset pystyvät tarkkailemaan rajaliikennettä ja jotta ulkomaalaiset eivät voisi laittomasti oleskella maassa.

Suurlähetystön sivuilla mainitaan financial statement yhtenä liitteenä, mutta sitä ei ole aikaisemmin Suomessa vaadittu ja myös suurlähetystö on vahvistanut AE:lle, että se ei ole tarpeen. Financial statementin olemme siis sivuiltamme jättäneet pois. Halutessasi voit liittää hakemukseen esimerkiksi soveltuvan tiliotteen.

Viisumin hakemisen aikataulu

Indonesian suurlähetystö suosittelee viisumin hakemista viimeistään 14 päivää ennen matkalle lähtöä. AE suosittelee viisuminhakua heti hyväksymiskirjeen saavuttua (ellet saa hyväksymiskirjettä jo kuukausia ennen vaihtoa). Käytännössä viisumihakemuksen käsittely vie muutaman päivän. Jos viisumihakemuksesi on puutteellinen, suurlähetystö ottaa sinuun yhteyttä ja pyytää vaaditut tiedot. Tarkista kuitenkin viisumihakemuksesi sisältävän vaaditut tiedot ja dokumentit etenkin kiireellisissä tilanteissa.

Jos lähetät viisumihakemuksen postitse, lähetä se kirjattuna kirjeenä. Varmista, että viisumihakemuksesi on oikein täytetty ja sisältää vaaditut liitteet, kuitin viisumimaksusta, vastauskuoren postimerkkeineen sekä tietenkin itse passin, johon viisumi liitetään. Huomioi postin kulun vaatima aika. Kiireellisissä tapauksissa suurlähetystöön kannattaa olla puhelimitse yhteyksissä viisumikäsittelyn varmistamiseksi.

Viisumin (Single Visit Visa) hinta on 40 EUR (08/2013) ja se tulee maksaa tilisiirrolla Indonesian Helsingin suurlähetystön tilille (Sampo Pankki 800012-71110505) ennen viisumin hakemista. Kuitti maksusta tulee liittää viisumihakemukseen.

Indonesiaan opiskelijaviisumilla saapuminen

Opiskelijaviisumi tulee käyttää (eli maahan tulee saapua) 90 päivän sisällä sen myöntämisestä. Kuitenkaan liian aikaisin Balille ei opiskelijaviisumilla saa matkustaa. Opiskelijaviisumi on voimassa vain 60 päivää lähtien päivästä jolloin maahan saapuu ja sitä pystyy uusimaan neljästi kuukauden kerrallaan.

Udayana University ja maan viranomaiset eivät salli Indonesiassa opiskelijaviisumilla oleskelua kohtuuttoman paljon ennen lukukauden alkua. Jos tarkoituksenasi on matkustaa Indonesiaan jo esimerkiksi kuukausi ennen lukukauden alkua, tulee sinun tehdä se joko Visa on Arrival- tai turistiviisumilla. Voit toki lähteä matkaan Indonesian opiskelijaviisumikin passissasi jopa 3 kk ennen lukukauden alkua, kunhan et astu Indonesiaan kohtuuttoman paljon ennen lukukauden alkua.

Jos siis saavut Indonesiaan hyvissä ajoin (eli ilman opiskelijaviisumia), tulee sinun hakea ennen lukukauden alkua opiskelijaviisumia Indonesian suurlähetystöstä esimerkiksi jostakin naapurimaasta (opiskelijaviisumia ei voi hakea Indonesiasta). Viisumihakemuksen liitteiksi näin toimien tarvitset lähtökohtaisesti samat dokumentit kuin Suomestakin opiskelijaviisumia haettaessa (mm. Udayana Universityn hyväksymiskirje). Suosituimpia kohteita opiskelijaviisumin hakuun ovat Hong Kong, Kuala Lumpur, Singapore ja Bangkok.

Suurlähetystön yhteystiedot

Indonesian suurlähetystön viisumiasioiden vastaanotto ja puhelintiedustelupalvelu on avoinna maanantaista perjantaihin kello 9.30 – 12.30 (pois lukien Suomen ja Indonesian juhlapyhät). Huomaa, että suurlähetystöt noudattavat tyypillisesti sekä omia että sijaintimaan juhlapyhiä. Kehotamme varmistamaan aukiolon ottamalla lähetystöön puhelimitse yhteyttä etukäteen.

Indonesian suurlähetystön osoite on Embassy of The Republic of Indonesia, c/o Consular Section, Kuusisaarentie 3, 00340 Helsinki. Puhelinnumero (09) 477 0370 ja sähköpostiosoite info(ät)indonesian-embassy.fi.
Hakulomakkeet ja mahdolliset päivitetyt ohjeet viisumin hakemiseen saat Indonesian suurlähetystöstä.

Ajankohtaista

syyskuu 8, 2014
Orientation in Bali

syyskuu 3, 2014
Impressions from the orientations in Bangkok

elokuu 13, 2014
Autumn semesters 2014 begin!

elokuu 11, 2014
Uudet sivut on avattu! Mitä pidät?

elokuu 7, 2014
Vaasan yliopisto 1.10.2014

  • Mikä olisi sopivin ajankohta kevään vaihtojaksolle?

    Loading ... Loading ...